Paella

I helgen var det dags för den årliga paellan med familjen. Vi har alltid, så länge jag kan minnas ätit paella i samband med min mormors födelsedag den 22 maj. Nu finns hon inte med oss längre sen många år tillbaka men traditionen fortsätter.

Ludvig och min farmor träffades för första gången. 91 år mellan personerna på bilden och det var kärlek direkt. Hon älskar att hänga med barnen min farmor. Hon är så nöjd med att bara se när de leker och har imponerande 9 stycken barnbarns barn. Den äldsta är 24 år och den yngsta, dryga två veckor. Och alla nio är pojkar.

Glömde helt att fota själva paellan, främst för att Ludvig blev hungrig precis lagom tid för maten. Så jag fick äta lite senare än de andra.

Dock så tog jag bilder av min mamma 😍
Anthony hjälper till att laga maten, som görs över öppen eld utomhus i ett klassiskt paellafat. Så gott, och man ser framemot detta varje år.

Paella (för rejält många personer)

2 paket crabfish
2 paket kycklingben
olja
1-2 paket rökta musslor
2 stora lökar
1-1,5 kg ris
2 buljongtärningar
5 vitlöksklyftor
2 paket saffran
700 g ärtor
3 paprikor (röd och grön) strimlade
ca 300 g vitlökssalami i tärningar
1 kg räkor
1,5 flaskor vitt vin

Bryn kycklingbenen och låt gå klara i ugnen. Skala och hacka löken. Fräs den och riset i olja. Blanda ner buljongen, pressad vitlök, saffran och peppar. Späd med vinet samt kokat hett vatten under tiden tills riset är klart. Ska ha lite tuggmotstånd. Låt paprika, ärtor, salami och crabfish stekas med på slutet. Garnera med musslor, räkor och kycklingben.

Finns förmodligen lika många recept på paella som det finns spanjorer men den ovan är den vi i familjen alltid gjort. Min mormor och morfar lagade den på stranden nere i Spanien i samband med deras bröllopsdag och jag var med och firade vid något tillfälle. Har aldrig smakat bättra som då.

Sen blev det även tävling. Kasta yxa hade pappa fixat med. Kul men svårt. Tog ett antal kast innan man fick in den rätta tekniken.

Traditionsenligt blev det även en match i boule. Sån härlig lördagskväll med den bästa familjen ❤️

You Might Also Like

Leave a Reply