Svartvinbärsgelé

Förra veckan gjorde jag och mamma svartvinbärsgelé. Så mycket godare än den som man köper då smakerna kom fram mycket mycket mer. Vi utgick från recept nedan

Kokas, mosas och silas. Fick en riktigt härlig färg, såg nästan metallic ut.

Svartvinbärsgelé

2 liter svarta vinbär
2 dl vatten
6 dl syltsocker
3 krm atamon

Skölj bären. Behöver inte rensas så noga då alla bär ska mosas ihop, kokas och silas.

Lägg i en kastrull och tillsätt vatten. Koka upp och mosa gärna bären med ex. en potatisstöt så de saftar sig. Mosa någon minut.

Sätt upp sil ställningen med silduk runt en bunke.

Låt saften rinna av, låt svalna något och mosa eller krama försiktigt ut så mycket saft du kan. Denna sista saft innehåller mycket pektin så få ut så mycket som möjligt.

Mät upp saften, notera hur mycket saft du har och häll över i en kastrull. Tillsätt 9 dl socker per liter saft till kastrullen. (Vi fick nästan 8 dl saft)

Koka upp saften med sockret under omrörning tills sockret löst sig. Tillsätt Atamon efter att gelén svalnat lite då den inte funkar ifall saften är över 100 grader.

Häll upp vinbärsgelén på väl rengjorda burkar. Låt svalna något och sätt sedan på lock. Låt svalna helt – då stelnar gelén.

Förvara vinbärsgelén mörkt och svalt. Öppnad burk vinbärsgelé förvaras i kylen.

You Might Also Like

Leave a Reply