Ny bakmaskin

Förra veckan hade vi lite kompisar över för matlagning under hela dagen. Vi rökte majs, vitlök och oxfilé. Till det serverade vi en supergod smashed potatoe som vi gratinerade i den vedeldade ugnen. Så himla mysig dag och maten blev fantastiskt god. Något som även det blev fantastiskt var den rökta vitlöken. Vi hade inte provat det innan så vi experimenterade med att ta av toppen på några av de hela vitlökarna och några la vi in som de var. De som var hela blev helt klart bäst, de vart milda och mjuka. Gick att äta som de var som tillbehör. De vi kapade av toppen på blev lite skarpare i smaken och hade en hårdare kärna. Lite mer torkade. Men även de goda.

De som blev lite torrare finhackade jag ner och blandade med flingsalt. Fick två små burkar, en gav jag bort till vänner. Den andra behåller jag själv, supergott på potatis till exempel. Och den doften som kommer när man öppnar burken, magi alltså.

När jag fyllde år fick jag en ny bakmaskin av min familj, något jag verkligen önskat mig. Så nu har jag testat att baka lite bröd. Började med ett helt vanligt grundrecept på bröd och kryddade med fänkål. Lät den gå i maskinen ganska länge och det blir stor skillnad. Brödet blev så gott och höll länge.

Ett glas rött och nygräddat bröd med ost och smör. Kan vara godare än godis alltså..
Nu ska jag snart ge mig på att göra surdeg med färdig surdegsjäst som man kan köpa i affären, återkommer om hur det blev.

You Might Also Like

Leave a Reply