Höstig ostpaj

Nu till hösten gillar jag verkligen att laga paj. Snabbt enkelt och gott. Här kommer ett tips på en snabblagad och god paj. Toppingen kan självklart varieras.

Vad behövs:

4 dl vetemjöl
125 g smör
1 ägg
1 krm salt
Fyllning:
2 dl grädde
3 ägg
3 dl riven ost med smak, jag använde cheddar och västerbotten men går även bra med prästost.
Svartpeppar och salt
Svamptopping:
½ liter trattkantareller
1 gul lök
1 äpple, tärnat i små bitar

Gör så här:

Lägg alla ingredienser till degen i en matberedare och mixa ihop. Tryck ut degen i en pajform, nagga botten med en gaffel. Ställ pajen kallt i 30 minuter. Värm ugnen till 225 grader och förgrädda pajdegen i mitten av ugnen i 8-10 minuter och låt svalna. Sänk ugnen till 200 grader
Vispa ihop fyllningen och häll i formen. Grädda mitt i ugnen ca 25 minuter tills äggstanningen har satt sig.
Rensa svampen och stek i smör. Tillsätt lök och stek den mjuk. Tillsätt äpplet mot slutet och låt det steka med en stund. Dekorera pajen med svampblandningen och servera resten som tillbehör.

Jag serverade den med lite charkuterier och ostar som jag hade över i kylen. Och ett hemmabakat bröd. Så mysigt och gott.

You Might Also Like

Leave a Reply